Wat doen wij om Zoom veilig te gebruiken?
De livestream van de Nationale Salarisdag op 15 en 30 november wordt gehouden met behulp van het programma Zoom. Privacy staat hoog op onze agenda en daarom nemen wij maatregelen om Zoom op een verantwoorde manier te gebruiken.
Zoom kwam begin vorig jaar in opspraak omdat het bedrijf data van gebruikers zou delen met Facebook, dit werd onder andere mogelijk door de ‘inloggen met Facebook’-functionaliteit. Daarnaast waren er verschillende incidenten op het gebied van ‘Zoombombing’. Meerdere mensen konden inloggen in een Zoom meeting waarvoor zij niet uitgenodigd waren doordat de meeting-id was gelekt. Maar… Zoom heeft er alles aan gedaan om de software goed te beveiligen waardoor bovenstaande problemen niet meer voorkomen. Zo geeft Zoom in haar privacy statement aan geen data van gebruikers te delen en meerdere maatregelen te hebben getroffen om de software veilig te maken.
Op deze pagina leggen wij uit hoe wij Zoom op een verantwoorde manier gebruiken en hoe jij als deelnemer aan het online congres het programma verantwoord kan gebruiken.
Wat doen wij om de veiligheid te verantwoorden?
- Om de veiligheid te vergroten hebben wij een betaalde versie van Zoom en hebben wij een verwerkersovereenkomst met Zoom afgesloten. De online sessies zijn standaard versleuteld.
- Voor dit online congres genereren wij een wachtwoord die ingevoerd moet worden bij virtuele binnenkomst. Dit is de eerste stap die wij nemen om ongewenst bezoek buiten de virtuele deur te houden.
- Daarnaast maken wij gebruik van een virtuele wachtkamer om ongewenst bezoek te voorkomen. De moderator controleert aan de hand van de aanmeldlijst of de naam van een deelnemer en de naam bij aanmelding overeenkomen. Wij vragen de deelnemers dan ook om in ieder geval 15 minuten van tevoren in te loggen.
- 15 minuten na de aftrap worden de virtuele deuren gesloten. Het is dan niet meer mogelijk om toe te treden.
- Ook hebben wij aanvullende instellingen zo ingesteld dat het gebruik van Zoom op een zo privacyvriendelijk mogelijke manier gebruikt wordt en voldoet aan de regels omtrent de AVG.
Meer informatie over hoe Zoom haar veiligheid garandeert aan haar gebruikers? Bekijk het hier.
Wat zou jij kunnen doen om jouw veiligheid bij het gebruik van Zoom te kunnen bewaken?
- Allereerst is het goed om na te denken over hetgeen dat besproken gaat worden in een Zoom meeting. Aangezien het een online cursus is en geen bedrijfsgevoelige informatie gedeeld zal worden, is het geen probleem voor jou om Zoom te gebruiken.
- Een veiligheidsmaatregel die iedereen altijd zou moeten hebben: een webcamplakkertje.
- Verspreid de inloggegevens niet. Dat gaat ten koste van je eigen privacy en die van anderen. Aangezien wij de wachtkamer beheren aan de hand van de deelnemerslijst kan iemand die zich niet aangemeld heeft ook niet deelnemen.
- Sluit het programma Zoom goed af nadat wij het online congres hebben beëindigd.
Let op:
- Onze voorkeur gaat ernaar uit dat de deelnemer het Zoom-programma downloadt op de laptop/pc.
- Een webversie is eventueel beschikbaar, maar de deelnemer kan dan wel ‘beperkt’ worden in de mogelijkheden.
Download hier de handleiding Zoom
Handleiding Zoom Deelnemers SV